Polecamy
5 przepisów na lekkie letnie obiady przygotowanych przez Food by Gracja
Obiad

5 przepisów na lekkie letnie obiady przygotowanych przez Food by Gracja

Potrzebujesz ok. 6 min. aby przeczytać ten wpis

Lato to czas, kiedy mamy ochotę na lżejsze posiłki. Śniadania zastępujemy owocami, na kolacje jemy proste sałatki. Większe wyzwanie stanowi obiad, czyli z reguły największy i najbardziej sycący posiłek w trakcie dnia. O poradę poprosiliśmy Grację Wojtaszewską, dietetyczkę, która kocha gotować, a swoimi fit przepisami dzieli się na Instagramie na profilu Food by Gracja. Dla Sportygirl przygotowała zestawienie 5 autorskich przepisów na lekkie obiady idealne na letnie upały.

Sałatka z kaszy bulgur z grillowaną cukinią i serem halloumi

Sałatka, którą można zjeść i na ciepło i na zimno! Aromatyczna grillowana cukinia, świeży sos czosnkowy i do tego przyrumieniony ser halloumi.

Przepis na 2 porcje: 

  • 100g kaszy bulgur 
  • 1 mała cukinia 
  • 100g sera halloumi
  • 100g jogurtu naturalnego gęstego/jogurtu greckiego light 
  • sok z połowy cytryny
  • nasiona granatu 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, czosnku, oregano
  • olej w sprayu do smażenia  

Cukinię pokrój na ćwiartki, dopraw ją solą, pieprzem i słodką papryką i usmaż na patelni grillowej (lub zwykłej) popsikanej olejem, aż będzie złocista i lekko przyrumieniona. 

W międzyczasie ugotuj kaszę bulgur. Ser halloumi pokrój na cienkie plasterki (2 plasterki na osobę) i usmaż go na patelni popsikanej olejem, aż będzie przyrumieniony. 

Jogurt pomieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Wymieszaj sos z kaszą i cukinią, a na wierzch połóż plasterki halloumi. Całość posyp nasionami granatu. 

1 porcja: 390kcal 

B: 21.1g T: 15.2g W: 40.8g

Fot. Gracja Wojtaszewska / @foodbygracja

Chrupiący kurczak kokosowy z dipem z mango  

Dodatek wiórków kokosowych do panierki nadaje kurczakowi lekko tropikalnego smaku, a w połączeniu z dipem mango tworzy przepyszny letni obiad. 

Przepis na 2 porcje: 

  • 300g kurczaka 
  • ~6-7 łyżek płatków kukurydzianych
  • ~2 łyżki wiórków kokosowych 
  • ~3 łyżki mąki
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku 
  • sól i pieprz
  • 300g ziemniaków 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, curry
  • olej w sprayu
  • 1 łyżka oliwy
  • warzywa: czerwona cebula, sałata, ogórek, szczypiorek

Dip mango: 

  • 4 łyżki jogurtu greckiego light 
  • 2 łyżeczki majonezu light
  • 4 łyżki pulpy z mango 
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól 

Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z papryką, curry, solą i oliwą. Piecz na papierze do pieczenia w 200C przez 20 min. 

Płatki kukurydziane zmiksuj (ale nie całkowicie). Wymieszaj je z wiórkami i przełóż do miski. Do drugiej miski wsyp mąkę, a w trzeciej roztrzep jajko. Kawałki kurczaka posyp przyprawami. Najpierw obtocz je w mącę, potem w jajku, a na koniec w płatkach. Dołóż do ziemniaków, popsikaj olejem w sprayu i piecz kolejne 15-20 min. 

Podawaj kurczaka z dipem mango i warzywami. 

1 porcja: ~544kcal

B: 42.7g T: 18.1g W: 54.7g

Fot. Gracja WojtaszewFot. Gracja Wojtaszewska / @foodbygracja

Tortellini z pesto z ricotty i suszonych pomidorów

Ekspresowe aromatyczne pesto z dodatkiem kremowej słodkiej ricotty i słonej fety. 

Przepis na 2 porcje: 

  • 180g tortellini 
  • 125g ricotta 
  • 40g fety 
  • 6 suszonych pomidorów 
  • 1 łyżka pestek dyni 
  • 1/2 łyżeczki oregano, bazylii 
  • sól i pieprz 
  • 1 posiekana szalotka/biała cebulka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • posiekana pietruszka 
  • 1 łyżka oliwa 

Upraż pestki dyni na suchej patelni i zmiksuj z ricottą, fetą, suszonymi pomidorami i przyprawami. 

Ugotuj tortellini. Na oliwie podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj sos i chwilkę gotuj. Dodaj do sosu tortellini i wymieszaj. Podawaj z pietruszką. 

1 porcja: ~506kcal 

B: 22.7g T: 26.3g W: 43.3g 

Fot. Gracja Wojtaszewska / @foodbygracja

Wrapy z chrupiącym kurczakiem cezar

Sałatka cezar zawinięta w tortillę! Prosty przepis na lekki wysokobiałkowy obiad.

Przepis na 2 porcje: 

  • 2 tortille 
  • 400g kurczaka 
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych 
  • olej w sprayu 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • sól, pieprz 
  • sałata, pomidor, czerwona cebula 
  • ~3 łyżek mąki 
  • 1 roztrzepane jajko 

Sos cezar:

  • 200g jogurtu greckiego light
  • 20g parmezanu 
  • 2-3 anchois (możesz pominąć lub dodać odrobinę sosu rybnego) 
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire (lub sos sojowy) 
  • sól i pieprz 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1 ząbek czosnku/1 łyżeczka czosnku 

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Posiekaj lub zmiksuj płatki (ale nie całkowicie) i włóż do miski. Do dwóch innych misek dodaj mąkę i roztrzepane jajko. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dopraw. Obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w płatkach. Popsikaj olejem i piecz 20-25 min. 

Wymieszaj składniki sosu. Rozprowadź go na tortilli, dodaj sałatę, kurczaka, warzywa i więcej sosu i zwiń wrapa. 

1 porcja: 612kcal 

B: 59.7g T: 17.7g W: 52.4g

Fot. Gracja Wojtaszewska / @foodbygracja

Makaron tagliatelle ze szparagami i chrupiącym prosciutto

Szparagi to jedno z pyszniejszych sezonowych warzyw, a w połączeniu ze skórką z cytryny i kremowym mleczkiem kokosowym smakują jeszcze lepiej. 

Przepis na 2 porcje: 

  • 180g tagliatelle  
  • dużo zielonych szparagów
  • 4 plasterki prosciutto
  • garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 2 ząbki czosnku  
  • 2 łyżki oliwy/masła
  • sok i skórka z połowy cytryny 
  • 200ml mleczka kokosowego light 
  • sól i pieprz   
  • 10g parmezanu 
  • świeża bazylia 

Makaron ugotuj. Odetnij twarde końcówki szparagów, a resztę potnij na mniejsze kawałki. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej czosnek. Dodaj szparagi i smaż 4-5 min, aż lekko zmiękną. Wlej mleczko kokosowe, dodaj sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny i gotuj przez chwilę. 

Na oddzielnej patelni usmaż kawałki prosciutto, aż będą chrupiące. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj wszystko razem. 

Podawaj makaron z chrupiącymi kawałkami prosciutto, świeżą bazylią i parmezanem. 

1 porcja: ~588kcal

B: 21.7g T: 26.3g W: 65.1g

Fot. Gracja Wojtaszewska / @foodbygracja

Smacznego! Więcej przepisów na fit obiady, ale też śniadania, przekąski i słodkości szukajcie na profilu Food by Gracja na Instagramie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać idealne sneakersy na koturnie dla siebie?
Jak wybrać idealne sneakersy na koturnie dla siebie?
Odkryj, jak wybrać idealne sneakersy na koturnie dla siebie. Poradnik zawiera praktyczne wskazówki dotyczące dopasowania rozmiaru, stylu i funkcji, aby zapewnić maksymalny komfort i wygodę.
Czy znasz moc ukrytą w twojej kuchennej półce? Tajemnice domowych przypraw
Czy znasz moc ukrytą w twojej kuchennej półce? Tajemnice domowych przypraw
Odkryj nieznane korzyści, jakie niesie ze sobą stosowanie domowych przypraw. Zaskakujące sekrety kulinarnych dodatków czekają na sile twojej kuchennej półki.
Jak dobrać porządnie wykonane spodniobuty wędkarskie – praktyczny przewodnik
Jak dobrać porządnie wykonane spodniobuty wędkarskie – praktyczny przewodnik
Odkryj, jak wybrać najbardziej odpowiednie spodniobuty wędkarskie za pomocą naszego praktycznego przewodnika. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy wyborze butów spełniających Twoje oczekiwania.
Ostatnie wpisy