Pojemniki na żywność są niezbędnym elementem wyposażenia w każdej kuchni. Dzięki nim można w bezpieczny sposób przechowywać produkty żywnościowe. Jakie pojemniki są najlepsze? Czym należy kierować się podczas zakupu pojemnika na żywność?
Materiał, z którego wykonany jest pojemnik, jest jednym z ważniejszych kryteriów podczas zakupu. Pojemnik powinien być estetyczny, funkcjonalny i wykonany z trwałego oraz bezpiecznego dla zdrowia materiału.
Plastikowe pojemniki są najpopularniejszymi pojemnikami do przechowywania żywności, ponieważ są bardzo lekkie i pojemne. Przed ich zakupem warto sprawdzić oznaczenia na nich oraz czy można w nich przechowywać żywność. Warto sprawdzić, czy na pojemniku znajduje się oznaczenie BPA Free, czyli bezpieczne dla zdrowia.
Jeśli na opakowaniu znajduje się w trójkącie cyfra 2, 4 i 5 oznacza to, że produkt plastikowy jest w pełni bezpieczny, można myć go w zmywarce i podgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Jeśli w trójkącie znajduje się cyfra 1, 3, 6, 7, to plastikowy produkt zawiera szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze i nie warto go kupować.
>> Przeczytaj także: Jak przechowywać ubrania w piwnicy lub na strychu?
Szklane pojemniki do przechowywania żywności znane są od dawna. Choć są cięższe od plastikowych, to można w nich bezpieczniej przechowywać żywność i dużo ładniej prezentują się na półkach w kuchni. Szkło nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z żywnością. Dzięki temu pojemniki te są bezpiecznym i ekologicznym sposobem na przechowywanie.
W sprzedaży dostępne są również pojemniki ze szkła żaroodpornego, które można zapiekać w piekarniku lub podgrzewać w mikrofalówce. W szklanych pojemnikach można przechowywać żywność w lodówce lub w zamrażarce. Przy zakupie pojemników należy zwrócić uwagę na pokrywkę, aby była szczelna – powietrze nie może dostać się do środka.
Metalowe pojemniki do przechowywania żywności są świetną alternatywą dla pojemników szklanych i plastikowych. Takie pojemniki są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości – ułatwia to przechowywanie produktów sypkich.
Metalowych pojemników nie można używać do przechowywania kwaśnych produktów i dań – wchodzą w reakcję chemiczną z metalem i wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje.
Silikonowe pojemniki są bardzo praktyczne, nie wchodzą w reakcje z żywnością. Można w nich przechowywać żywność w lodówce oraz podgrzewać w mikrofalówce.
Ozdobne ceramiczne pojemniki do przechowywania żywności kojarzą się z polską wsią, gdzie były ozdobą kuchennych półek. Nowoczesne ceramiczne pojemniki do przechowywania dostępne są w różnych kształtach i kolorach. Dzięki temu są funkcjonalną ozdobą w kuchni. Ceramika, tak samo jak szkło, nie wchodzi w reakcję chemiczną z jedzeniem. Dlatego przechowywanie w nich produktów spożywczych jest w pełni bezpieczne dla zdrowia.
W gastronomi najczęściej używane są akrylowe pojemniki, które nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, są bardzo lekkie i wytrzymałe. Można w nich przechowywać produkty sypkie i płynne. Takie pojemniki świetnie nadają się do mrożenia.
Wybierając pojemnik na żywność do swojej kuchni, warto zwrócić uwagę na: