Przyprawy, nie tylko dodają smaku każdej potrawie, ale są też doskonałym źródłem cennych składników odżywczych. Sprawdź, które przyprawy warto mieć w swojej kuchni.
Lubisz gotować dla swojej rodziny? Domowe potrawy są najlepsze i biją na głowę dania na wynos. Szczególnie jeśli używamy odpowiednich przypraw i ziół. Dzięki nim będziemy używać mniej soli (przesalamy najczęściej te potrawy, które nie są odpowiednio przyprawione). W sklepach można znaleźć gotowe mieszanki przypraw, które określa się jako zioła zamiast soli. Warto jednak wiedzieć, że to najczęściej mieszanka cząbru, estragonu, lubczyku, majeranku, rozmarynu i kolendry. Warto zaopatrzyć się w te zioła i dodawać je do potraw — po kilku próbach znajdziesz z pewnością proporcje, które będą dla Ciebie najlepsze.
Jakie jeszcze przyprawy warto mieć w swojej kuchni?
To jeden ze składników przyprawy curry, jednak warto mieć go swojej kuchni także w czystej postaci. Kurkuma jest bogata w kurkuminę, która od dawna jest wykorzystywana w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Udowodniono, że jest ona silnym przeciwutleniaczem o działaniu nie tylko przeciwzapalnym, ale też przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Kurkumina ma silne działanie antynowotworowe i odtruwające. Warto zatem regularnie spożywać kurkumę. Do czego ją dodawać? Do dań z kuchni azjatyckiej, ale też do rosołu, któremu nada nie tylko piękny kolor, ale również wspaniały zapach i smak.
A właściwie lebiodka pospolita. To popularne zioło bywa też czasami nazywane dzikim majerankiem. Oregano często wykorzystywane jest w kuchni śródziemnomorskiej, znajdziemy je najczęściej jako jeden ze składników pizzy. Warto je jednak dodawać także do innych potraw! Oregano poprawi smak pieczonych mięs, ryb czy ziemniaków, doda też wyrazistości sałatkom i sosom.
To zioło ma szereg właściwości leczniczych, działa odtruwająco i skutecznie łagodzi podrażnienia skóry. Będzie też nieocenione w przypadku infekcji przebiegającej z kaszlem i bólem gardła. Warto wiedzieć, że oregano jest cenione w medycynie do tego stopnia, że w aptekach i sklepach zielarskich znajdziemy olejek z oregano, który może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości — przed użyciem warto jednak skonsultować to ze swoim lekarzem, gdyż stężenie karwakolu jest bardzo wysokie i istnieją pewne przeciwskazania do jego stosowania.
Wspominaliśmy już o nim w kontekście ziół zamiast soli. Majeranek ma jednak dużo szersze zastosowanie i szereg prozdrowotnych właściwości. Do najważniejszych z nich należy łagodzenie bólów brzucha i poprawa krążenia. Warto zatem dodawać regularnie majeranek do potraw. Sprawdzi się doskonale jako przyprawa do tłustych dań oraz do potraw z warzyw strączkowych.
Wiele osób ją uwielbia jako dodatek do rosołu, wiele też szczerze jej nie cierpi (szczególnie dzieci i rodzice, którzy muszą ją łowić z rosołu swoich pociech). Warto jednak dodawać ją do potraw, gdyż pietruszka ma wysoką zawartość witaminy C i betakarotenu. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry i układu moczowego, odświeża też oddech i poprawia trawienie. Warto nią przyprawiać potrawy. Wyjdzie to nam na zdrowie!
Zdj. główne: monicore/pixabay.com