Polecamy
Jagnięcina – jak spożywanie tego mięsa wpływa na zdrowie człowieka?
Porady

Jagnięcina – jak spożywanie tego mięsa wpływa na zdrowie człowieka?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Różnorodność mięsnych produktów spożywczych w sklepach stoi dziś na naprawdę wysokim poziomie. Większość z nas, zastanawiając się każdego dnia nad obiadem, bierze zazwyczaj pod uwagę właśnie potrawy mięsne. Nie da się ukryć, iż to właśnie jagnięcina należy do najzdrowszych w tym zakresie.

Produkt ten często mylony jest jednak z baraniną. Co prawda, obydwa te rodzaje są mięsem pochodzenia owczego. Niemniej, baranina jest mięsem pochodzącym od ponad rocznego osobnika.  O jagnięcinie mówi się natomiast w momencie, gdy owca swoim wiekiem nie przekroczyła 12 miesięcy życia. Doskonała barwa, soczysta konsystencja i masa pełnowartościowych składników odżywczych – to właśnie cechy jagnięciny, której poświęcony zostanie cały poniższy wpis.

Czym jest jagnięcina?

Już we wstępie wspomnieliśmy, iż jagnięciną nazywa się mięso z baranów i owiec, które nie przekroczyły pierwszego roku życia. W naszym kraju kojarzone jest najczęściej z południową Polską, gdzie da się je kupić bezpośrednio od hodowców lub zjeść już w formie gotowego posiłku w restauracji.

Fot.: elements.envato.com / composter-box

Dobrej jakości jagnięcina dysponuje wewnątrz kolorem bladoróżowym, natomiast z wierzchu białą warstwą tłuszczu. Chcąc poznać świeżość mięsa po jego wyglądzie, należy zwracać uwagę właśnie na zabarwienie powłoki. Jeśli robi się ona w pewnym stopniu żółta, to z pewnością produkt odznacza się już starością.

Konsystencja jagnięciny jest mocno sprężysta i miękka. Niezależnie od rodzaju obróbki termicznej, mięso po jej przeprowadzeniu staje się kruche na zewnątrz, a w środku bardzo soczyste. Smak zależny jest od konkretnej partii, spożywanej w danym momencie. Mówi się, iż aromaty wydzielane przez to mięso są rażąco podobne do tych pochodzących od sarny.

Jakie wartości odżywcze ma jagnięcina?

Podczas spożywania jagnięciny, człowiek dostarcza swojemu organizmowi wielu pełnowartościowych składników. Z różnych źródeł możemy dowiedzieć się, że właśnie to mięso uznawane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej odżywczych spośród wszystkich. Głównie z tego powodu, dietetycy zachęcają do rozszerzania diety niemowlęcej o jagnięcinę już na samym jej początku. Oprócz sporej ilości białka, ten rodzaj mięsa jest także źródłem potrzebnych każdemu człowiekowi tłuszczy nienasyconych. Do tego, zawiera niezbędne witaminy z grupy B, odpowiedzialne za poprawną pracę układu nerwowego. Spożywanie jagnięciny znacznie poprawia metabolizm i wprowadza szereg wartości prozdrowotnych, chroniących niekiedy nawet przed nowotworami.

Czym jest gicz jagnięca?

Wiele osób szuka odpowiedzi na pytanie: gicz jagnięca co to jest? Spiesząc z odpowiedzią, jest to część jagnięcia pochodząca z tylnych jego kończyn. Podobnie jak w reszcie zwierzęcia, mięso jest tutaj bardzo delikatne i soczyste, a także posiada znakomite wartości odżywcze. To zdecydowanie jeden z lepszych wyborów dla osób, którzy maksymalnie cenią sobie jakość i skład spożywanego mięsa. Warto choć raz spróbować potrawy z udziałem jagnięciny, gdyż jej smak pozostanie w naszej pamięci na długi czas.

Zdjęcie główne:  elements.envato.com / Shaiith

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak przygotować się do swojego pierwszego rejsu po Morzu Bałtyckim?
Jak przygotować się do swojego pierwszego rejsu po Morzu Bałtyckim?
Podróżuj z nami po Morzu Bałtyckim i dowiedz się, jak skutecznie przygotować się do swojego pierwszego rejsu. Odkryj tajniki morskich podróży i ciesz się niezapomnianymi chwilami na wodzie.
Jak wybrać idealną butelkę na wodę dla podróżnika?
Jak wybrać idealną butelkę na wodę dla podróżnika?
Podróżnicza butelka na wodę. Wybierz idealną towarzyszkę dla swoich przygód.
Zrozumieć kardiologię: Wgląd w nowoczesne metody diagnostyczne
Zrozumieć kardiologię: Wgląd w nowoczesne metody diagnostyczne
Poznaj nowoczesne metody diagnostyki sercowo-naczyniowej. Artykuł oferuje wgląd w praktykę kardiologii i jak technologia transformuje diagnostykę chorób serca.
Ostatnie wpisy